torsdag 20. mai 2010

ESC 2010 - Semifinale 1 - 25. mai - Forhåndsomtale

Omtalen nedenfor er hovedsaklig basert på gjennomlytting av bidragene på de offisielle ESC 2010-cdene og delvis gjennomgang av offisielle First Rehearsal-videoer på You Tube fra Telenor Arena i tillegg til bidrag vist på Adresse Oslo.

De landene som skal avgi stemmer i første semifinale er landene som deltar i den semifinalen, i tillegg til direktekvalifiserte Frankrike, Spania og Tyskland. Hvert land avgir stemmer ved hjelp av 50/50-fordeling mellom seerstemmer (telefonstemmer) og jurystemmer.

1 Moldova - Sunstroke Project og Olia Tira: Run Away
Sunstroke Project åpner showet og stiller med både fiolin og saksofon, i tillegg til vokal. I forgrunnen finner vi 21 år gamle Olia Tira. Her er det ”dance moves” for alle penga, og et enerverende refreng som gjentas til det har prentet seg inn i hjernebarken, og det inkludert den moldoviske engelskuttalen.



2 Russland - Peter Nalitch & Friends: Lost and Forgotten
Peter Nalitch ble kjent etter å ha publisert en musikkvideo på YouTube som han laget selv, - med sangen ”Guitar”. Etter en måned hadde 70 000 sett videoen. Nå stiller han ”and Friends” i ESC med en sang om et bilde av en tapt kjærlighet… Og sjangeren? Det er noe russerne selv kaller Jolly Babury som visstnok skal være en ny musikkstil… Jeg får i alle fall ikke grepet på hva dette er.



3 Estland - Malcolm Lincoln & Manpower 4: Siren
Estlands bidrag er et slags elektropop-pust fra 80-tallet. Duoen Malcolm Lincoln har med seg fire mannlige vokalister i Manpower 4. Dette var en av mine umiddelbare favoritter ved første gjennomlytting, men jeg lurer på om dette kanskje er for smalt og lite utadvendt til å nå ut til publikum fra scenen i Telenor Arena.



4 Slovakia - Kristína Peláková: Horehronie
Slovakia står, etter min mening, for det vakreste ESC-bidraget i år i mer tradisjonell Grand Prix-forstand. For tiden er Horehronie radiohit numero uno i Slovakia, og Kristína er både søt og slett ikke så verst til å synge. Dessverre kan det se ut som Ronja Røverdatter har vært på besøk når man ser på bekledningen til slovakene…



5 Finland - Kuunkuiskaajat: Työlki ellää
Jostein Pedersen sier han slutter med Grand Prix hvis ikke Finland går videre til finalen med dette svært så etniske bidraget. Dette er musikk inspirert både av gammel finsk runesang og sigøynermusikk og presenteres av duoen Kuunkuiskaajat (Månehviskere) bestående av Susan og Johanna. Finland kan håpe på at Balkan har sans for dette, for i denne semifinalen kan verken Norge, Sverige eller Danmark avgi stemmer. Dette er muligens en låt som kan sanke jurystemmer?



6 Latvia - Aisha: What For?
What for are we living? What for are we crying? What for are we dying? Only Mr God knows why. Slik går Latvias popbidrag. For ikke å snakke om: I've asked my uncle Joe, but he can't speak - Why does the wind still blow and blood still leaks? - So many questions now with no reply - What for do people live until they die? Kort sagt: dette er intetsigende og banal pop som ikke virker. Urovekkende nok står det to anerkjente låtmakere bak ”verket” som like gjerne kunne vært noe jeg skrev da jeg var 8 år.



7 Serbia - Milan Stanković: Ove je Balkan
Milan Stanković er 22 år gammel og har blitt superstjerne i Serbia etter å ha gått Idol-veien. Som Jostein Pedersen sier må dette være årets balkanpoengsamler. Låta er skrevet av Goran Bregović som bl.a. sto for pauseinnslaget under finalen i Serbia i 2008. Hans låt Djurdjevdan var faktisk med i filmen Borat, og han skrev også musikken til den norske filmen Musikk for bryllup og begravelser.



8 Bosnia & Hercegovina - Vukašin Brajić: Thunder and Lightning
Dette er ikke akkurat første gangen et bosnisk bidrag handler om fred, men dessverre er ikke årets låt av de bedre: Thunder and lightning holding hands - Let's overcome the past - We have to do it fast. Vukašin Brajić kom på andreplass i en type pan-balkan-Idol-konkurranse i 2009. Det er derfor stor sanndynlighet for at det blir noen nabostemmer å sanke, men neppe mange andre.



9 Polen - Marcin Mroziński: Legenda
Polens låt er en av de jeg sliter med å få noe forhold til. Litt etnisk, litt pop, litt rock og litt av…noe annet. Ganske irriterende i grunnen. Teksten er vel i klasse med Latvia og Bosnia & Hercegovina: I'll be forever, ever and ever - Feeling this love till the day when I die - Being together, even no matter - You didn't want me to be by your side. Polens representant, Marcin Mroziński, er en 24 år gammel sanger og skuespiller som for tiden bl.a. er involvert i The Phantom of the Opera i hjemlandet.



10 Belgia - Tom Dice: Me and My Guitar
Mann med gitar fra Belgia, rett og slett. 21 år gamle Tom Dice ble nummer 2 i Belgias X Factor i 2008 og kler godt ”mann med gitar”-rollen. For oss som liker slikt er det absolutt ”likandes”, men jeg tror dette blir for anonymt som Eurovision-bidrag og drukner i det som måtte være av glitter og utagerende sceneshowing.



11 Malta - Thea Garrett: My Dream
Duoen som tryllet frem Maltas balladedronning, Chiara (3. plass 1998, 2. plass 2005 og 22. plass 2009), har nå funnet en ny potensiell balladeprinsesse som skal ta opp arven. My Dream er en fin ballade som ikke når de helt store høyder og antakelig hadde passet bedre inn i konkurransen en gang på 80- eller 90-tallet.



12 Albania - Juliana Pasha: It’s All About You
Albanias bidrag er en ganske fengende liten pop-sak. Juliana Pashas startet sin karriere for over 10 år siden, og den erfaringen kan komme godt med når nervene melder seg og andre ferske Idol-deltakere vil slite med å prestere. Til tross for sånn passe god engelskuttale, vil jeg snarere plassere Juliana i kategorien sjarmerende enn irriterende aksent.



13 Hellas - Giorgos Alkaios & Friends: OPA
Dette er faktisk den eneste låta jeg ikke orker å høre på. Det holder ikke at du er stor stjerne i Hellas og omegn og har skrevet fotballsang for Galatasaray når du leverer sånt etnisk Opa-gulp. Trøsten må være at de mannlige danserne til Giorgos slett ikke er så verst å se på, så enten tissepause eller å skru av lyden anbefales her.



14 Portugal - Filipa Azevedo: Há dias assim
18 år gamle Filipa vant talentshowet Familia Super Star allerede som 16-åring og skal representere hjemlandet sitt med en ballade i kjent portugisisk stil. Dette høres i likhet med Maltas bidrag ut som et vindpust fra 80-tallet. Tror nok denne vil føye seg inn i rekken av dårlige plasseringer for Portugal.



15 Makedonia - Gjoko Taneski feat Billy Zver & Pejcin: Jas Ja Imam Silata
Gjoko Taneski har vært kjent i hjemlandet siden midten av 90-tallet, og det er sikkert naboland som vil gi noen stemmer til Gjoko & co, men tviler på om resten av Europa stemmer frem denne Balkan-rockelåta med litt malplassert rap midtveis fra Former Yugoslav Republic of Macedonia.



16 Hviterussland - 3+2: Butterflies
Artem Mihalenko, Egiazar Farashan og Yuliya Shyshko med tvillingsøstrene Alena & Ninel Karpovich som backingvokalister deltok i konkurransen Musical Court som skulle avgjøre hvilket bidrag Hviterussland skulle gå for i årets ESC. De sang låta Far away og endte på andre plass. Så etter mye klabb og babb, ble de internt valgt som hviterussiske representanter og Alena og Ninel oppgradert til ”fullverdige” med-vokalister, derav navnet 3+2. Tre dager før fristen for påmelding til EBU utløp bestemte kringkastingsselskapet BTRC at de nå skulle synge sangen Butterflies. Låta er i nærheten av Didriks bidrag sjangermessig, og det blir spennende å se hva de får ut av det på scenen. Det kan bli alt fra kleint og banalt til ganske så fint.



17 Island - Hera Björk: Je ne sais quoi
Etter andreplass for Yohanna i fjor, har Island gått tilbake til eurodance-oppskriften fra 2008 (14. plass). Tross alt fungerer årets låt ganske godt som dansevennlig pop, og tvisten med like mange franske gloser som jeg har i vokabularet er ganske fiffig. Hera Björk er kjent både som sanger og programleder på islandsk TV. Örlygur Smári har skrevet Je ne sais quoi, og han har tidligere blant annet jobbet med Paul Oscar (Island, 1997). Det var også de to som sammen med Peter Fenner skrev bidraget i 2008, This Is My Life.



Kilder artistbiografier m.m:
ESC today
Eurovision.tv
Geir om Grand Prix - blogg
Josteins MGP-Blogg
Yle.fi
Wikipedia - søk: Eurovision_Song_Contest_2010, Chiara_Siracusa, Goran_Bregović

Ingen kommentarer: