fredag 21. mai 2010

ESC 2010 - Semifinale 2 - 27. mai - Forhåndsomtale

1 Litauen - InCulto: East European Funk
Litauen prøvde seg på et funky bidrag allerede i 2001 med Skamp – You Got Style (13. plass), som var en ganske kul låt. Årets forsøk er musikalsk sett ikke i nærheten, men har i alle fall et både morsomt og trist budskap i teksten om forholdet mellom Øst- og Vest-Europa og innleder med: You've seen it all before, we ain't got no taste, we're all a bore - You should give us a chance, 'cause we're all victims of circumstance. Og etter første refreng: Yes sir, we are legal, we are, though we're not as legal as you - No sir, we're not equal, no, though we're both from the EU



2 Armenia - Eva Rivas: Apricot Stone
Vakre Eva Rivas er en av forhåndsfavorittene i årets konkurranse. Apricot Stone handler ifølge Eva Rivas’ talsperson om å gjenforenes med sine røtter, men flere i Tyrkia har ment at det her er snakk om referanser til 1915 og folkemordet på armenerne i Tyrkia. Aprikos heter for øvrig Armeniaca vulgaris på latin ettersom den har vært dyrket i Armenia i flere tusen år. Som så mye annet mener mange dog at den opprinnelig stammer fra Kina



3 Israel - Harel Skaat: Milim
Harel Skaat er i Idol-deltaker-klassen i ESC. Han deltok i Israels A star is Born i 2004, ble til slutt nr 2 i finalen og har siden gjort stor suksess i hjemlandet. Han synger balladen Words, og holder stemmen, er han godt på vei inn i finalen, sågar tippet som topp 3 hos mange av ”betting”-selskapene.



4 Danmark - Chanée & N’evergreen: In a Moment Like This
Thomas G:son er kjent for å ha stått bak bl.a. bidragene til Norge og Spania i 2007, i tillegg til en rekke andre bidrag i svenske Melodifestivalen, norske Melodi Grand Prix og andre lands Grand Prix-konkurranser. Han er også én av tre bak årets danske låt som er tidenes The Police-rip-off! Danmark skal slite med å ta seg videre, og det hjelper vel heller ikke dersom de fortsetter der de slapp under prøvene 18. mai. Jostein Pedersen skrev i etterkant om duoen som ifølge teksten skulle elske hverandre lidenskapelig: ”På scenen så de ut som om de var motparter i lønnsforhandlinger.”



5 Sveits - Michael von der Heide: Il pleut de l’or
Michael har allerede fått en del oppmerksomhet for låten sin Il pleut de l’or som på norsk kan oversettes til Det regner gull og på engelsk Golden Shower, altså den seksuelle aktiviteten for de som liker å urinere på hverandre. Uansett, låta er av de bedre og dansevennlige, og Michael er en erfaren artist med bøttevis av konserter og album i bagasjen.



6 Sverige - Anna Bergendahl: This Is My Life
Jeg er generelt skeptisk til triste popballader i ESC, og klarer ikke å gjøre noe unntak når det gjelder svenske Anna Bergendahl. Hun ble nr 2 i Super Troupers som 13-åring i 2004 og nr 5 i Idol i 2008. Under fremførelsen i Telenor Arena har hun valgt å sette sin lit til publikum for å skape stemning på arenaen med glowsticks som publikum skal tenne når hun entrer scenen. This Is My Life er skrevet av Kristian Lagerström og Bobby Ljunggren (sistnevnte kjent for en lang rekke Melodifestival-bidrag, inkludert vinnerne i 1995, 2006, 2008).



7 Aserbajdsjan - Safura Alizadeh: Drip Drop
Unge Safura har allerede vunnet en Idol-konkurranse i hjemlandet og står frem som en av favorittene i årets konkurranse. GP-Jostein tvilte på alderen til 17-årige Safura, men fikk se passet hennes som viser at hun faktisk bare er 17 år til tross for en svært profesjonell fremtreden. Tre svensker står for øvrig bak denne fine og fengende pop-saken.



8 Ukraina - Alyosha: Sweet People
Det er alltid mye rart som skjer i en del land når det gjelder utvelgelsen av årets representat i ESC. Hviterussland er av de landene der det vanligvis er mye kaos og rot, så også i år, men Ukraina har faktisk toppet dette i år. Til slutt ble det Alyosha som fikk reise til Norge med en ganske masete sang som ikke vekker så mye gode følelser i meg i hvert fall. Slitsomt.



9 Nederland - Sieneke: Ik ben verliefd (Sha-la-lie)
Nederland har kjørt svensktopp-varianten i år med noe Lotta Engberg eller Kikki Danielsson kunne fremført i sine glansdager på 80-tallet. Jeg liker ikke å innrømme det, men dette er en sang man får på hjernen med sitt Sha-la-lie-vennlige refreng. Skulle denne (mot formodning) vinne hele greia, kan vi i alle fall glede oss over at det er den perfekte låt for Momarkedet… Sieneke fikk for øvrig mye fokus allerede en av de første dagene med prøver fordi hun hadde fått taleforbud på grunn av stemmen og måtte avlyse den første pressekonferansen…



10 Romania - Paula Seling & Ovi: Playing with Fire
Dette er det første av tre “norske” bidrag I denne semifinalen (sammen med Kypros og Georgia). Norsk-rumenske Ovi har slått seg sammen med den store rumenske stjernen Paula Seling. Ovi har Eurovision-erfaring fra i fjor da han kom til den norske MGP-finalen med Seven Seconds (skrevet av D’Sound-Simone). Playing with Fire er dance-pop som i alle fall fenger meg. En av mine absolutte favoritter, men så spørs det da hva de klarer å få til på scenen sammen bak tangentene.



11 Slovenia - Ansambel Roka Žlindre & Kalamari: Narodnozabavni rock
Så er vi tatt minst 30 år tilbake I tid med Narodnozabavni rock som betyr noe sånt som Folkelig underholdningsrock. Dette må være årets nestmest irriterende sang etter Hellas og minner meg verken om noe folkelig, underholdning eller rock.



12 Irland - Niamh Kavanagh: It’s for You
ESC-vinner Niamh Kavanagh skal redde Irlands ære i år med en slags musikal-ballade. En fin sang i hørt-det-før-potten, og dama kan jo synge, så kanskje det er håp for finaleplass for Irland i år? Låtskriverteamet er et irsk-svensk samarbeid med Niall Mooney, Mårten Eriksson, Jonas Gladnikoff & Lina Eriksson som bidragsytere. Gladnikoff sto bl.a. bak årets islandske deltakers bidrag i 2009 som førte henne til en andre plass i den danske finalen, mens Mårten & Lina Eriksson i Fanclub Production har hatt låter i Melodifestivalen hvert år de siste 5 årene.



13 Bulgaria - Miro: Angel si ti (Ангел си ти)
Miro fremførte 5 sanger i en TV-sendt finale på bulgarsk TV for å avgjøre hvilket bidrag han som internt utvalgt artist skulle ta med til Oslo. Hans egenkomponerte låt Angel si ti (You’re an angel) ble vinneren, en poplåt med fart, men ikke så mye mer å si om enn det og antakelig ingen finaleplass i sikte.



14 Kypros - Jon Lilygreen & The Islanders: Life Looks Better in Spring
Jon Lilygreen fra Wales har med seg The Islanders på scenen, bestående av artister fra Skottland, England, Kypros, Wales (Jonathan Gregory) og Gregorys kone Sylvia Strand fra Sunnmøre! Dette er nok en mer radiovennlig sang enn noen stor stemmesanker i ESC.



15 Kroatia - Feminnem: Lako je sve
Feminnem deltok for Bosnia & Herzegovina i 2005 (14. plass) og er nå tilbake i sirkuset. Dette er Balkan-balladepop som vokser for hver gjennomlytting, men det spørs om det hjelper Kroatia når det gjelder i finalen. Ikke umiddelbart musikk som flertallet i Vest-Europa faller for, skulle jeg tro, og de fleste av Kroatias naboland er plassert i den første semifinalen.



16 Georgia - Sofia Nizharadze: Shine
I tillegg til å stå bak årets norske låt (sammen med Fredrik Kempe), har Hanne Sørvaag også vært med å skrive Georgias Shine. Dette er i likhet med den norske en svulstig ballade, men mangler det siste lille på slutten i forhold til Didriks fremførelse og låt. Sofia er ellers av de bedre sangerne i år, så det blir spennende å se om hun kan ta seg til finalen.



17 Tyrkia - maNga: We Could Be the Same
Tyrkisk TV valgte rockebandet maNga til å være deres representanter i år, og det førte til protester fra det tyrkiske nasjonalistpartiet Milliyetçi Hareket Partisi som ikke syns det var noen god idé med et engelsk bidrag. Låta er ikke all verden, men Tyrkia har en tendens til å få med seg mye stemmer uansett, så en finaleplass bør de vel klare å dra i land. I begynnelsen av mai kollapset vokalist Ferman Akgül på scenen i Istanbul, men vi får krysse fingre for at han har kommet seg igjen og kan fullføre ESC-deltakelsen med stil!



Bakgrunnsinformasjon fra Eurovision.tv er også brukt som kilde i innlegget over.

Ingen kommentarer: